Hoe vaak moet ik de zettingen (vattingen  waar de edelstenen mee vast zitten) van mijn sieraden laten controleren en waarom?

Een goed antwoord hierop is niet mogelijk. De interval is afhankelijk van het soort zetting en het gebruik van de drager (veel dragen?, grof werk?). Met name z.g.n. chaton-zettingen hebben een regelmatige controle nodig, dit zijn zettingen waarbij de steen met 4 of meer pootjes vastgezet is. Deze pootjes zijn onderhevig aan slijtage door het dragen. Normaal zal dit zettingtype jaren zonder problemen meegaan. Echter de reden dat ook u zelf een regelmatige controle moet doen, is dat door b.v. het stoten van de zetting (u hoeft hier niets van te merken) één of meer pootjes kunnen verbuigen of zelfs afbreken.

Controleer dus regelmatig zelf of alle pootjes nog goed om/over de steen zitten. Slijtage van de zettingen is moeilijker te constateren, laat dit aan de vakman over. Een goede regel is om dit ca. 1x per jaar te laten doen (deze controle doen wij kosteloos voor u). In een vroeg stadium kan een pootje vaak nog ‘opgedikt’ worden, in een later stadium zullen pootjes vervagen moeten worden.

  terug naar tips en vragen